Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana

Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana

10. 7. 2018
|

Majska edicija največjega modnega dogodka pri nas, Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana, je več kot dvajset domačih in tujih modnih oblikovalcev povezala z mednarodno medijsko javnostjo, po modni brvi pa so se v družbi modelov zapeljali tudi predstavniki nove generacije razreda A.

Na šesti ediciji Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana, ki je del mednarodne verige tednov mode MBFW, se je na modni brvi skozi 330 različnih izhodov predstavilo več kot 20 tujih in domačih oblikovalcev. Mednarodni teden mode je skupaj obiskalo več kot tri tisoč obiskovalcev, poleg kolekcij in modnih oblikovalcev pa ga je zaznamovalo tudi pestro spremljevalno dogajanje. Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana je zagotovo zaznamoval tudi obisk predstavnikov italijanske revije Vogue. Še posebej so bili pozorni na mlade oblikovalce, enemu izmed njih pa so omogočili, da se predstavi na platformi Vogue Talents, ki po vsem svetu išče talentirane oblikovalce in jim pomaga pri preboju na tuje trge.

 

Slovenski modni večer z mladimi talenti in uveljavljenimi oblikovalci

Devet slovenskih modnih oblikovalcev je več kot tisoč ljubiteljem mode premierno predstavilo svoje kolekcije. Večer so odprli mladi upi slovenskega modnega oblikovanja – Janja Videc, Kaja Julia Hrovat, Cilka Sadar in Tjaša Zalar. Slednji sta se na modni pisti predstavili prvič. Drugi sklop revij sta zaznamovali skrbno izdelani, domišljeni in dih jemajoči kolekciji Tanje Zorn in dvojca Draž, okronala pa ga je eksperimentalna in domiselna kolekcija Sari Valenci. Tanja Zorn več kot 20 let združuje tradicijo z inovativnostjo, izvirnost z nosljivostjo in strast do oblikovanja z ljubeznijo do estetike. Velika mojstra pletenin – dvojec Draž – sta s skrbno načrtovano modno predstavo in predstavitvijo nove kolekcije vzela sapo tudi tistim, ki še vedno niso verjeli, da so pletenine primerne za vsako priložnost. Silhuete oblačil njune nove kolekcije sledijo vzorcem, ki jih ponujajo spleteni planeti, oblačila pa ostajajo hkrati udobna kot trenirka in elegantna kot večerna obleka. Modni večer sta v svojem prepoznavnem slogu zaključili ljubljenka slovenske estrade, Nina Šušnjara, in Jelena Pirkmajer z znamko Cliché, ki je prejela posebno priznanje in zahvalo za svoje 25-letno modno ustvarjanje.

 

Mednarodni modni večer navdušil s konceptualnimi kolekcijami in družbeno odgovornimi sporočili

Na sklepnem dejanju Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana je deset domačih in tujih oblikovalcev prvič predstavilo enajst dovršenih kolekcij. Večer je z obleko, ki jo je navdahnil kurent, v velikem slogu odprla Nelizabeta, sledili sta kolekciji srbskega oblikovalca Marka Glavinića in Dajane Ljubičić, ki je najbolj navdušila z domiselnimi plašči. V drugem sklopu revij so se zvrstile znamke Sofia Nogard s kolekcijo brezčasnih kosov oblačil, Sonja Jocić, ki je modno brv odela v rdečo, in Ivanman, ki je s kombinacijo klasičnih moških oblačil z avantgardnimi detajli osvojil tujo medijsko javnost. Alenka Globočnik je z novo kolekcije Akulture ponovno prepričala z izbiro materialov in svojimi asimetričnimi, čistimi linijami, XD XENIA DESIGN pa s kolekcijo »readyto-wear«. Srbska oblikovalka Milica Vukadinović je polno dvorano popeljala na Balkan v 90. letih, zadnji modni večer pa je v velikem slogu sklenila Matea Benedetti s predstavitvijo dveh kolekcij. Oblikovalka je 33 kosov posvetila koralnim grebenom, ki jim do leta 2050 grozi izumrtje, in v skladu z načeli svoje etično-luksuzne blagovne znamke pri ustvarjanju uporabila zgolj biorazgradljive in reciklirane materiale, med njimi tudi ananasovo usnje in pletenine iz recikliranih plastenk.